Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

SÁDEK 2011

 

 V letošním roce, tedy v roce 2011, jsme každoročně konaný letní tábor přemístili na další novou základnu, tentokrát blízko Žatce. Základna dětské skupiny Zálesák Sádek, s poetickým názvem Leninka, která se nám na čtrnáct dní stala milým domovem, se nachází v obci Sádek a poskytla nám vše, co jsme pro tábor potřebovali.

Sádek 2011

V tomto roce se vedení tábora ujal z pozice hlavního vedoucího Tomáš. Tábora se zúčastnilo 25 dětí, které byly rozděleny do tří smíšených oddílů. O každý oddíl se ve dne i v noci starali dva oddíloví vedoucí. První oddíl měl na starosti Tomáš a Lukýno, druhý oddíl Maruška a nová posila Linda, třetí oddíl pak vedla Markétka a další nováček Filip. O zdraví dětí se staraly zdravotnice Lucka a Petra. Také o žaludky dětiček bylo postaráno, kuchař Petr dětem vařil, staral se, aby nikdy neměly hlad a vždy měly pití a třeba něco dobrého na zub.
Sádek 2011
Ubytovány byly děti, jak už je naším zvykem, ve dvoulůžkových stanech s podsadou.
Sádek 2011
Výdej jídla probíhal v zastřešeném prostoru, kde měly děti také stále připravený pitný režim. Stravování bylo pro děti zajištěno minimálně pětkrát denně ve formě snídaně, dopolední svačiny, oběda, odpolední svačiny a večeře. Často však děti dostávaly i druhé večeře a samozřejmě kdykoli mohly oslovit kuchaře, který jim v případě, že měly hlad, připravil něco k jídlu i mimo obvyklé časy.
Program byl i v roce 2011 tvořen převážně celotáborovou hrou. Tentokrát jsme se s dětmi vydali po stopách času a v celotáborové hře s názvem Putování časem se děti ocitaly postupně v době pravěku, antiky a středověku.
Sádek 2011
Sádek 2011Sádek 2011
 
 
 
 
 
 V průběhu čtrnácti dnů se děti v jednotlivých etapách formou her a soutěží seznamovaly s jednotlivými dějinnými epochami a alespoň na chvilku zkoušely žít tak, jako žili lidé v pravěku, ve starověku či středověku.
V době pravěku se děti učily zvířecí stopy, vytvářely věci z přírodních materiálů, vymýšlely pokřiky k ohni, soutěžily a porovnávaly své schopnosti. Cvičily se v síle, mrštnosti, odvaze, postřehu a dalších dovednostech.
Sádek 2011
V době antiky se pak seznamovaly s řeckými bohy, vytvářely antická divadelní představení, soutěžily mezi sebou v luštění šifer, logických hádanek a jiných disciplínách. Také se zúčastnily klasické antické olympiády, kde bojovaly o medaile v běhu na 60 m, skoku do dálky, hodu diskem a v podobných klasických sportovních disciplínách.

Sádek 2011

V období středověku si pak děti vytvářely středověké tance, které předváděly u táborového ohně. Sbírali body do CTH v soutěžích jako je pamatovák, hledání rubínů, tvoření erbů nebo v disciplínách na netradiční středověké olympiádě.

Sádek 2011

Kromě celotáborové hry však děti chodily či jezdily také na výlety. Vlakem jsme se zajeli podívat na výstavu paro-lokomotiv a ostatních lokomotiv a vláčků, autobus nás odvezl do Žatce, kde jsme navštívili Chrám chmele a piva, místní rozhlednu, muzeum, Kapucínskou zahradu a dali dětem také nějaký prostor pro utrácení kapesného.
Sádek 2011
Sádek 2011                                                                                                                                                                     Pěšky se pak větší část tábora vypravila na zříceninu hradu Pravda, kam jsme šlapali 14 km a nakonec v prostorách zříceniny přespali pod širým nebem. Malé dětičky však o nic nepřišly, spaly v táboře také pod širým nebem a měly i podobný program.
Nejezdili jsme však jen my, ale i za námi přijelo pár návštěv. Vojáci přijeli dospělým i dětem přednášet, ukazovat a hlavně umožnit vyzkoušet si části zdravovědy. Jiný den zase přijeli dětem ukázat vojenské auto, zbraně a maskování.
Na děti jsme nezapomněli ani s táboráky, kytarou a zpěvem a nechyběly samozřejmě ani oblíbené diskotéky. Také noční hry jsme dětem připravili … v každé části celotáborovky je čekala noční hra nebo stezka odvahy.
Nechyběly samozřejmě ani klasické soutěže jako Miss a Missák tábora, Chcete být milionářem, Talentmánie atd.
Sádek 2011
Sádek 2011                                                                                                                                                                  Během čtyř deštivých dní, které nás zastihly, když už pršelo tolik, že se nedalo být venku, jsme v hangáru, který nám přijeli postavit vojáci, hráli různé hry, tvořili jsme z moduritu, ze sádry, z látky i z papíru. Občas jsme dětem také promítali filmy nebo jsme s dětmi pořádali karaoke večer.

Sádek 2011

Během celého tábora se v letošním roce nestal téměř žádný úraz, u doktora jsme byli pouze jednou a to preventivně na rentgenu s pohmožděnou rukou z pádu při sportu. Zdravotnice i oddíláci děti hlídali a dohlíželi také na jejich oblékání, a tak jsme neměli žádné chřipky, ani angíny.
V závěru tábora se děti radovaly z vyhlášení celotáborovky, z pěkných odměn a ti, kteří měli nejlépe uklízené stany, navíc také ze sladkých odměn za bodování.
Když byly ceny rozebrány, rozdána upomínková trička a diplomy, uklidili jsme po sobě základnu, zamávali pěkným místům a jeli domů s novými kamarády a se sliby, že se zase příští rok všichni sejdeme.